مقدمه
خواندن نمودارها میتواند دل هر معاملهکننده و سرمایهگذار تازهکاری را خالی کند. عدهای به حس ششمشان تکیه میکنند و غریزی تصمیم میگیرند. شاید این استراتژی در فضای مترقی بازار، موفقیت کوتاهمدتی را به بار بیاورد؛ اما به احتمال زیاد در کوتاه مدت شکست خواهد خورد.
اساسا معاملهکردن و سرمایهگذاری بازی با احتمالات و مدیریت ریسکند. بنابراین، تقریبا در هر نوعی از سرمایهگذاری، توانایی خواندن نمودارهای اهمیت زیادی دارد. در این مقاله توضیح میدهیم نمودار شمعی چیست و چگونه میتوانیم آنها را بخوانیم.
نمودار شمعی چیست؟
نمودار شمعی گونهای از نمودارهای مالی است. این نمودار تغییرات قیمت سرمایهای خاص را در بازۀ زمانی مشخص نشان میدهد. همان گونه که از نامش پیداست، از شمعهایی تشکیل شده است. تمام شمعها بازۀ زمانی مشخصی را نمایش میدهند. شمعها میتوانند تقریبا هر بازۀ زمانی، از چندین ثانیه تا چندین سال، را به تصویر بکشند.
تاریخ ایجاد نمودارهای شمعی به قرن هفدهم باز میگردد. غالباً تاجر برنج ژاپنی به نامِ هوما را مبدع این ابزار نمودارساز میدانند. بر اساس ایدههای او آن چیزی شکل گرفت که امروزه به نام نمودارهای شمعی نوین میشناسیم. افراد بسیاری یافتههای هوما را بهبود بخشیدند. یکی از سرشناسان این جمع چارلز دَو از بنیانگذاران تحلیل فنی بود.
نمودارهای شمعی را میتوان بر تجزیهوتحلیل انواع گوناگون داده به کار گرفت؛ اما معمولاً از آنها برای آسانکردن تجزیهوتحلیل بازارهای مالی استفاده میکنند. استفاده درست از این ابزارها به معامله کنندگان کمک میکند احتمال تغییرات قیمتها را تخمین بزنند. میتوانند ابزاری مفید باشند؛ زیرا به معامله کنندگان کمک میکنند بر اساس تجزیهوتحلیلشان از بازار به ایدههای مناسبی دست بیابند.
نمودارهای شمعی چه سازوکاری دارند؟
برای ایجاد هر نمودار شمعی به قیمتهای فروش زیر نیاز داریم:
- باز: اولین قیمت معامله آن سرمایه که در بازۀ زمانی مشخصی ثبت شده است.
- زیاد: بیشترین قیمت معامله آن سرمایه که در بازۀ زمانی مشخصی ثبت شده است.
- کم: کمترین قیمت معامله آن سرمایه که در بازۀ زمانی مشخصی ثبت شده است.
- بسته: اولین قیمت معامله آن سرمایه که در بازۀ زمانی مشخصی ثبت شده است.
به این مقدارها رویهمرفته مقدارهای OHLC میگویند. رابطه میان مقدارهای باز، زیاد، کم و بسته ظاهر هر شمع را مشخص میکند.
به رابطۀ میان مقدار باز و بسته «بدنۀ شمع»میگویند. به رابطۀ میان بدنه و مقدار زیاد یا کم را «دنبالۀ شمع» یا «سایۀ شمع» مینامند. رابطۀ میان مقدار کم و زیاد شمع را «محدودۀ شمع» مینامند.
دیدگاهتان را بنویسید