Web2 vs. Web3

مقایسه وب۲ با وب۳: کدام‌یک بهتر است؟ (قسمت دوم)

وب3 چیست؟

اگر مشکلات جاری وب2 را بررسی کنیم، آنگاه باید وب3 را گام منطقی بعدی جهت بهبود اینترنت برای کاربران در نظر بگیریم. وب3 با استفاده از فناوری‌های همتا به همتا (P2P) مانند بلاک‌چین، واقعیت مجازی (VR)، اینترنت اشیاء (IoT) و نرم‌افزار منبع باز، قصد کاهش قدرت شرکت‌های عظیم وب2 را دارد. با انجام تمرکززدایی، کاربران می‌توانند امیدوار باشند که کنترل محتوا و مالکیت داده‌های خود را مجدداً در دست بگیرند.

ویژگی‌های اصلی وب3

غیرمتمرکز: ازآنجایی‌که وب3 باید ریشه مشکل وب2، یعنی تمرکز زایی را حل کند، طبیعتاً تمرکززدایی برای توفیق آن ضروری است. در کنار بازگرداندن کنترل داده‌ها به کاربران، شرکت‌ها باید برای دسترسی به داده‌های کاربران هزینه پرداخت کنند. تمرکززدایی باعث دسترسی همگان به پرداخت‌های رمزنگاری بومی می‌شود و نیاز به واسطه‌های گرانقیمت را در زیرساخت پرداخت سنتی وب2 از بین می‌برد.

بدون نیاز به کسب مجوز: به‌جای اینکه چند نهاد بزرگ مشارکت را کنترل یا ارتباطات درون پلتفرمی را ممنوع کنند، هر فردی می‌تواند در وب3 به‌صورت آزادانه با دیگران تعامل نماید.

بدون نیاز به اعتماد: شبکه وب3 این امکان را به کاربران می‌دهد که بدون اعتماد به چیزی، به‌جز خود شبکه، مشارکت نمایند.

این ایده‌آل‌ها عمدتاً از سوی بلاک‌چین و رمزارز پشتیبانی خواهند شد.

مزیت‌های بالقوه وب3

افزایش امنیت داده

داده‌های ذخیره‌شده در پایگاه‌های داده متمرکز توسط غول‌های فناوری آسیب‌پذیرند، چون هکرها برای به خطر انداختن داده‌های کاربر تنها نیازمند نفوذ به درون صرفاً یک سیستم هستند. با استفاده از راهکارهای غیرمتمرکز جهت ذخیره و مدیریت داده، اطلاعات محرمانه را می‌توان بسیار ایمن‌تر نگهداری کرد.

مالکیت واقعی داده

با توجه به اینکه یکی از اهداف وب3 تمرکز روی مالکیت داده است، کاربران می‌توانند کنترل داده‌های خود را مجدداً در دست‌گیرند و در صورت تمایل حتی از آن کسب درآمد کنند.

کنترل بر حقیقت

کاربران در نبود قدرت مرکزی، تحت سانسور ناعادلانه قرار نخواهند گرفت. در نبود قدرت سانسور یا قابلیت حذف محتواهای خاص، شرکت‌های بزرگ به‌سختی قادر به کنترل روایت هر گفتمانی خواهند بود.

همچنین مزیت‌های بالقوه دیگری نیز باعث متمایز شدن وب3 نسبت به نسخه‌های پیشین می‌شود.

آزادی مالی

وب3 با ایجاد امکان مصرف، تولید و مالکیت محتوا و داده برای کاربران آنها را توانمند می‌کند. و چون وب3 مبتنی بر فناوری بلاک‌چین است، کاربران می‌توانند دسترسی آسان به اکوسیستم‌هایی داشته باشند که امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) و سایر ابزارها را جهت دستیابی به آزادی مالی تسهیل می‌کنند.

افزایش تعاملات اجتماعی

وب3 نیز، مانند نسخه‌های قبلی به ترکیب فناوری‌هایی که پس از فناوری بلاک‌چین ظهور می‌کنند ادامه خواهد داد. به‌عنوان‌مثال، واقعیت مجازی (VR)، واقعیت افزوده (AR) و هوش مصنوعی (AI) می‌توانند عناصر دیجیتالی را به اپلیکیشن‌های وب3 اضافه می‌کنند تا تعاملات اجتماعی آنلاین را افزایش دهند.

در حال حاضر، شاهد یکی از این نمونه‌ها در قالب متاورس هستیم، جهان مجازی سه‌بعدی که کاربران می‌توانند به کمک آواتارها در آن کاوش کند. کاربران قادرند از طریق فضاهای سه‌بعدی، مانند متاورس به‌صورت آنلاین معاشرت کنند، زمین مجازی بخرند، بازی و حتی از راه دور کار کنند.

سخن پایانی

مقایسه وب2 با وب3 را می‌توان به مقایسه بحث قدیمی متمرکز و غیرمتمرکز تشبیه کرد. ازآنجایی‌که وب3 هنوز عینیت نیافته است، برتری ادعایی آن نسبت به وب2 جای بحث دارد. بااین‌حال، با توجه به زیرساخت غیرمتمرکزش، وب3 از پتانسیل لازم برای حل رسوایی‌های مرتبط با داده‌ها که در وب2 شاهدش بودیم و همچنین بازگرداندن کنترل به کاربران برخوردار است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *