Proof of Work (PoW)

الگوریتم اثبات کار (PoW) چیست؟

اثبات کار (PoW: Proof of Work) نوعی الگوریتم اجماع است که در ارزهای رمزپایه‌ای نظیر بیت‌کوین به‌منظور اعتبارسنجی تراکنش‌ها و ایمن‌سازی شبکه به کار می‌رود. شرکت‌کنندگانی که به‌عنوان ماینر شناخته می‌شوند برای افزودن بلوک‌های جدید به بلاکچین در واقع باید پازل‌های پیچیده ریاضی را حل کنند. لذا ماینرها با ساز و کار PoW برای دستیابی به راهکاری برای این معما با یکدیگر رقابت می‌کنند تا داده‌های بلوک را به‌طور مکرر با عددی تصادفی به نام عدد نانس (Nonce) هش کنند. هدف از این کار، یافتن مقدار هشی است که معیارهای خاصی داشته باشد؛ مثل داشتن تعداد مشخصی صفرهای ابتدایی. 

کارکرد اصلی اثبات کار چیست؟

پس از آن‌که ماینری راهکار معتبری پیدا کند، آن را در شبکه پخش می‌کند و سایر شرکت‌کنندگان می‌توانند آن را به آسانی تأیید کنند. ماینری که قبل از همه معما را حل می‌کند، با مقدار مشخصی ارز دیجیتال و کارمزد تراکنش پاداش می‌گیرد. الگوریتم PoW تضمین می‌کند که اکثر شرکت‌کنندگان شبکه درباره ترتیب و اعتبار تراکنش‌ها توافق داشته باشند. از طرفی، حمله به شبکه را از نظر محاسباتی گران می‌کند؛ زیرا یک مهاجم باید عمده قدرت محاسباتی را برای تغییر دادن تاریخچه بلاکچین کنترل کند.

آیا می‌توانیم برای مکانیزم PoW کاستی‌هایی قائل شویم؟

  • اثبات کار به توان محاسباتی زیادی نیاز دارد و انرژی زیادی مصرف می‌کند. این شرایط باعث ایجاد دغدغه‌هایی درباره اثرات زیست‌محیطی آن شده است.
  • دشواری پازل‌ها با رشد شبکه بیشتر می‌شود. در چنین شرایطی، دسترسی ماینرها به راهکار آن محدودتر خواهد شد و وضعیت به نفع کسانی رقم می‌خورد که منابع بیشتری دارند.

با وجود این، PoW همچنان الگوریتم اجماع پرکاربردی در فضای ارزهای دیجیتال است و ثابت شده که بر ارتقای امنیت و یکپارچگی شبکه‌های بلاکچین تأثیر می‌گذارد.

برخی مفاهیم مهم در خصوص اثبات کار

  • امنیت: PoW طوری طراحی شده که تغییر تاریخچه بلاکچین را از نظر محاسباتی گران کند. مهاجم برای تغییر موفقیت‌آمیز یک بلوک، باید کار آن بلوک و تمام بلوک‌های بعدی را دوباره انجام دهد که انجام دادن این کار با اضافه شدن بلوک‌های بیشتر، دشوارتر می‌شود.
  • اجماع: اثبات کار راهی را پیش پای شرکت‌کنندگان در یک شبکه غیرمتمرکز می‌گذارد تا درباره ترتیب و اعتبار تراکنش‌ها بدون اتکا به مرجعی مرکزی توافق کنند. در واقع، ماینرها با حل کردن معماهای ریاضی به توافق می‌رسند که کدام تراکنش باید در بلوک بعدی گنجانده شود.
  • تنظیم سختی: سختی پازل‌ها در PoW به‌طور مرتب تنظیم می‌شود تا نرخ ایجاد بلوک ثابت محفوظ بماند. چنین تنظیماتی این اطمینان را حاصل می‌کند که بلوک‌ها خیلی سریع یا آهسته ایجاد نمی‌شوند و امنیت و کارایی شبکه متعادل خواهد بود.

پاداش‌های ماینینگ: ماینرهایی که معما را با موفقیت حل کنند و بلوک جدید به بلاکچین اضافه کنند، معادل هزینه‌های ارز دیجیتال و تراکنش پاداش می‌گیرند. این کار ماینرها را برای مشارکت کردن در شبکه و سرمایه‌گذاری در زمینه توان محاسباتی تشویق می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *