هفتهی گذشته بیتکوین 34 درصد ریزش داشت و پلتفرم سلسیوس (Celsius) به طور ناگهانی اعلام کرد که همهی داراییهای کاربران خود را فریز کرده است و آنها دیگر قادر به برداشت، سواپ و انتقال داراییهای خود نخواهند بود. بسیاری میترسند که این آشفتگی به پایان نرسیده باشد.
اگرچه بازار رمزارزها میتواند کمی نفس تازه کند، اما ماهیت ساختارشکن آن بر فعالیت بیوقفه مبتنی است. داراییهای دیجیتالی مانند بیتکوین و اتریوم برخلاف همتایان معمول آنها در بازارهای سهام نیویورک و لندن که حداقل تعطیلات آنها روزهای آخر هفته است، بیستوچهار ساعت شبانهروز و در کل روزهای هفته معامله میشوند.
هفتهی سخت این بازارهای پیشرو در حالی به هفته آتی بدل میشود که سنگ بنای رمزارزها یا به عبارت دیگر بیتکوین، صبح شنبه به زیر سطح بنیادین 20000 دلار رسید و بر اساس اطلاعات (CoinGecko) در هفت روز گذشته 34 درصد سقوط کرد. این در حالی است که اتریوم، دیگر رکن اصلی بازار رمزارزها در مدت مشابه 40 درصد (بالغ بر 994 دلار) سقوط را تجربه کرد. این نگرانی وجود دارد که سقوط بیتکوین باعث فروش بیشتر آن شده و هفت روز پرفراز و نشیب دیگر برای داراییهای دیجیتال به همراه داشته باشد.
کل بازار رمزارزها در هفته گذشته به زیر 1 تریلیون دلار سقوط کرد که نسبت به اوج 3 تریلیون دلاری خود در نوامبر سال گذشته کاهش چشمگیری بود. عوامل متعددی ـ ترکیبی از رویدادهای خاص رمزارزی و مسائل کلان اقتصادی ـ باعث کاهش قیمتها شدند که برخی از آنها در این هفته نیز در بازار به حکمرانی ادامه خواهند داد.
روز دوشنبه، پلتفرم وامدهی ارزهای دیجیتال سلسیوس، برداشتها را به دلیل «شرایط نامتعادل بازار» متوقف کرد و فروش را افزایش داد. سلسیوس با عملکردی شبیه به بانکهای سنتی به مشتریان در ازای رمزارزهای سپردهگذاریشده آنها نرخهای بهره بالایی ارائه میکرد و تا چندی پیش یکی از موفقترین اجزای جنبش مالی غیرمتمرکز یا دیفای محسوب میشد. سلسیوس هنوز محدودیتهای برداشت را لغو نکرده و نه حتی حل مشکلات خود را اعلام کرده است.
برای بسیاری باور اندکی وجود دارد که مشکلات در کوتاهمدت از بین میروند. ماه گذشته با فروپاشی رمزارز بهاصطلاح استیبلکوین terra که قرار بود ارزش آن با دلار همپا شود ایمان به رمزارزهای پایه تضعیف شد.
Teunis Brosens، اقتصاددان ارشد داراییهای دیجیتال در بانک ING اینطور اظهارنظر میکند: «میتوانم بگویم که گرد و غبار هنوز فروکش نکرده است. سرمایهگذاران ممکن است همچنان بر اساس شک و تردید خود عمل کنند و پایداری استیبلکوینها، پلتفرمها و شرکتهای رمزارز مختلف را آزمایش کنند. ما ممکن است شاهد تلفات بیشتری به شکل نقدینگی در برخی از کوینها باشیم، استیبلکوینها از بین بروند و سرمایهها مجبور به توقف بازخرید شوند.»
بروسنز میافزاید که برخی از مسائلی که بر بازارهای سهام و اوراق قرضه تأثیر میگذارد بر بیتکوین نیز تأثیر گذاشته است. رمزارزی که زمانی بهعنوان یک سپر یا محافظ در برابر تورم تلقی میشد، اخیراً از عهدهی این عملکرد برنیامده است. افزایش تورم بانکهای مرکزی را وادار به افزایش نرخ بهره کرده است، ترکیبی که همیشه به داراییهای پرریسک ضربه میزند.
بروسنز میگوید: «در واقع امروز دیگر بیتکوین بهعنوان یک ذخیرهکننده ارزش ضدتورمی دیده نمیشود. درعوض، بیتکوین و رمزارزها بهعنوان یک کل تا این لحظه از سال جاری بسیار شبیه داراییهای پرخطر سنتی عمل کردهاند و با افزایش ترس از تورم و افزایش بهره، پسروی کردهاند.»
دیدگاهتان را بنویسید